Sense dubte, la principal ocupació dels tallers de la Ciutat de l’Artista Faller és la falla, però una altra  de les activitats destacades que es fan en estes naus són les carrosses. 

Carnestoltes, cavalcades de Reis Mags, festes patronals i majors, batalles de flors, fires i festes de la Comunitat Valenciana, Espanya (Gijón, Bilbao, Saragossa) i l’estranger (Estoril, Seattle, Nova Orleans) han sigut ateses amb carrosses obrades a la Ciutat de l’Artista Faller. De fet, alguns tallers s’han especialitzat fins i tot en la producció carrossera, com ara els de Roda, Salvador Guaita, Pasqual Gimeno, Alfredo Demets, els germans Sánchez, Ángel Azpeitia i el seu fill José Ángel, Enrique Burriel, Carrero, etc.

El procés constructiu de les carrosses és semblant al de les falles. Es partix d’una idea que es plasma en un esbós. Després, es modelen les figures i els elements decoratius, bé utilitzant tècniques tradicionals com és el buidatge en cartó pedra, bé la talla del poliestiré expandit o suro blanc; més el complement de la fusteria. Per dins, s’armen amb estructura de ferro que s’acobla a les plataformes que donen mobilitat a la carrossa.

Apartat 8 1
Carroza Falla Joan d’Aguiló, años sesenta. Archivo Carrozas Sánchez.
Apartat 8 2
Carroza Batalla de Flores, años ochenta. Carrozas Azpeitia.
Apartat 8 3
Carroza Batalla de Flores, Marina Puche, 2016. Foto Manolo Guallart.
Apartat 8 4
Carroza Batalla de Flores, 1930. Archivo I. Esbrí.
Apartat 8 5
Carroza Batalla de Flores (I), años cuarenta. Archivo I. Esbrí.
Apartat 8 6
Carroza Batalla de Flores (II), años cuarenta. Archivo I. Esbrí.
Apartat 8 7
Carroza Batalla de Flores, años cincuenta. Archivo I. Esbrí.

 

Festes de València Ayuntamiento de València